Mencintai Dalam Diam

6/15/2014 07:05:00 AM Edit This 0 Comments »
Dengan Nama Allah Yang Maha pengasih Lagi Maha Penyayang

SubhanAllah Alhamdulillah Allahu Akhbar....

Syukran Ya Rabbi..diberi kesempatan untuk diri ini bernafas di dunia pinjaman sementara ini. 25 tahun yang kau pinjamkan ini sudah terlalu banyak nikmat yang ku terima...tak terkira. Juga begitu banyak yang ku lalui..bermacam-macam pengalaman hidup yang mengajar aku untuk menjadi hamba yang lebih bersyukur. Terlalu lama rasanya jemari ini kaku dan idea juga semacam membeku..kalau rumah mseti dah bersawang-sawang dah. Namun Alhamdulillah..tiba2..hati tergerak untuk menulis sesuatu..Selamat membaca post saya yang tidak seberapa ini. :)

Kadang hati terdetik untuk mencinta..dan dicintai, sebelum ini saya pernah post berkaitan apa yang saya rasa...ya..rasa itu tak salah..cinta itu tidak salah, mencintai itu juga tidak salah..tetapi saya yang terlalu leka dengan perasaan yang baru pertama kali muncul dalam hati ni waktu itu..walau tidak diketahui oleh empunya diri yang saya sukai itu..namun saya sendiri yang "culture shock" dengan rasa yang timbul dihati..sampai saya rasa tak elok sungguh rasa ni..gelapkan hati saya..semua buat saya jadi tak kene..semuanya kelam-kabut..rasanya saya dah buat salah yang paling besar time tu..macam mane nak buat,asyik teringat je...

Padahal saya yang masih mentah waktu tu, tak tahu bahawa perasaan itu boleh dikawal..kerana kita ada Allah. Walau saya tau Allah ada, walau saya selalu berdoa...namun saya tak sedar saya tak cuba mengawal rasa tu dengan baik. Namun, Alhamdulillah waktu telah menjadi pengajar yang baik, semakin hari banyak yang saya belajar...dan satu video nasyid ni sungguh....buat saya tenang bila liriknya sangat membantu bagi kita yang Allah beri timbul rasa sayang dalam hati...Allah beri rasa tu untuk kita bersyukur lagi banyak...pada Allah dan lebih banyak berdoa, serta bergantung harap pada Allah. MasyaAllah...SubhanAllah Maha pengasihnya Allah...MahaPpenyayangnya Allah..setiap sesuatu itu terjadi bukan dengan sia-sia. Namun masa telah Allah kurniakan sebagai hadiah untuk kita belajar dan terus belajar memperbaiki diri dan mendekatkan lagi diri kita padaNYA. hebatkan Allah...jom tengok video ni..

MENCINTAI DALAM DIAM



Mohon maaf andai ade salah dan silap dalam penyampaian kerana diri ini tidak sempurna. Namun hati kecil ini berbicara untuk berbakti sekurang-kurangnya memberi input yang berguna kepada hati-hati yang lain yang mungkin akan sedikit terubah dengan pengisian ini atau lebih utamanya diri ini sendiri yang mungkin dilanda ujian yang akan terkesan sendiri dengan penulisan ini setidak-tidaknya..insyaAllah..marilah kita saling berpesan-pesan dengan perkara kebaikan. Moga sama-sama bermanfaat. Setidak-tidaknya apabila diri ini tidak lagi wujud di atas muka bumi Allah ini adalah sedikit sumbangan kepada agamaNYA yang akan terus bernafas di alam maya untuk tatapan dan pengisian rohani...moga dikira sebagai amal disisi tuhan hendaknya. Amin..Ya Rabbal A'lamin.

Hamba Allah @ Hamba Ramadhan???

6/25/2012 05:00:00 PM Edit This 0 Comments »

Dengan NamaMu Ya Allah hambaMu ini memulakan penulisan...semoga terhindar dari perkara yang mendatangkan fitnah buat agamaku,keluargaku dan juga diriku.Selawat dan salam juga ke atas Rasulullah S.A.W...Rasul junjungan mulia..para sahabat dan keluarga baginda.

Assalamua’laikum wbt..buat sahabat2 sekalian..lama rasanya jari-jemari ni tak menari di papan keyboard..rindu nak share dan Alhamdulillah Allah izin dengan waktu yang ada dapat share something kat sahabat semua InsyaAllah.Tak terlambat rasanya nak ucapkan salam bulan Rejab buat kalian...dan yang bakal muncul pula nanti Syaaban dan seterusnya Ramadhan yang kita semua rindui...Ya Allah,kejap je rasanya dah nak Ramadhan semula...,tandanya umur pun semakin meningkat....waktu untuk kita kembali pun semakin hampir..entah cukup,entah diterima amal selama ni kita tak tau...kan???.

Entahkan sempat atau tidak untuk kita erase dosa-dosa yang tercalit...nak paint semula dengan warna ibadah belum tentu sempat sebelum nyawa ditarik balik. Tambah pula disibukkan dengan urusan dunia..kadang-kadang terleka dengan masalah peribadi...sedang semuanya Allah dah atur..tinggal kita je yang perlu betul-betul tarbiyyah diri...tingkatkan pergantungan padaNya....tapi,itulah kita MANUSIA..yang sering lalai dan sebab itulah kita perlu sentiasa diingatkan. Juga perlunya untuk kita mencari pengisian-pengisian agar kita nampak kembali tujuan kita ada didunia ini...kemana kita akan kembali dan bagaimana pengakhiran hidup kita nanti.
 
Perjalanan kita masih panjang....jangan disempitkan dengan masalah yang kecil2..peringatan ini adalah untuk kita bersama..terutamanya diri yang menulis. Kadang-kadang masalah kecil dirasakan besar,betul tak??rasa dah takde jalan dah....tak tau dah nak mengadu pada siapa,tapi ingatlah disaat itu biarkanlah airmata jernih jatuh kepipi..kerana Allah ingin dan rindu untuk melihat kita merintih...(berdating)bermunajat padaNya..kerana kita sudah terlalu leka dengan dunia. Sayangnya Allah pada kita. 

Sekali kita melangkah menuju Allah seribu kali Allah berlari kepada kita...betapa kasih sayang Allah itu terlalu luas melebihi kemurkaannya....lantaran kita sering mengeluh...sering mempersoalkan rencanaNya..tidak pula meneliti setiap hikmahNya..Ya Allah,malunya hambamu ini seringkali tewas dengan dunia...sering tersungkur..namun kau tidak pernah memberi dugaan yang berat seperti mereka di palestin,ujianMu hanya umpama kanak-kanak yang dijentik dengan kasih sayang itupun untuk kebaikan hambamu..Oleh itu bila diuji..kembalilah mengingatiNya..tiada yang lebih indah dan menenangkan selain dari mengingati yang Maha Pencipta..yang memiliki hati setiap kita.

Menangis adalah ubat yang terbaik di ketika tiada seorang pun tempat untuk kita mengadu. Ingatlah jika Allah bersamaMu maka tidak ada satu pun di dunia ini dapat menjatuhkan dirimu tetapi jika Allah sudah tidak lagi bersamamu atas dosa-dosamu maka ingatlah tiada sesuatu pun di dunia ini mampu untuk menyelamatkanmu. Jadi jom sama-sama perbetulkan niat kita dalam setiap apa yang kita buat.Jadilah insan yang setiap diari hidupnya hanya untuk Allah.SWT. 

Tak layak diri ini nak berkata hatta mengulas dengan lebih dalam kerana hakikatnya terlalu banyak kekurangan diri tapi kerana diri ini teringin dan rindu nak jadi penghuni SyurgaNya...tak nak sorang2 tapi nak bersama-sama dengan sahabat sekalian...biarlah kita saling mendoakan agar sama-sama tetap teguh atas jalan yang diredhaiNya..InsyaAllah,maka dengan itu lahirlah blog yang tak seberapa ini yang penuh dengan kekurangan untuk sama-sama kita sirami hati dan jiwa agar tersedar semula bahawa bagi setiap hari yang berlalu dan yang akan datang perlu ada perubahan kearah kebaikan.InsyaAllah kalau kita ikhlas Allah akan bantu dan perlu diingat bahawa syaitan akan lemah dengan orang yang ikhlas.

Baiklah bersempena dengan Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi..just around the corner...we need to prepare right?? So, lets be prepared. Hamba Ramadhan..??apa tu ek...mesti ada yang tertanya kan?? Saya pun mula-mula dengar tercengang jugak. Tapi itulah realitinya bila memasuki Ramadhan. Dah niat awal-awal puasa ni nak buat baik dari yang lepas post lagi kat Facebook..,tak salah nak buat camtu, itu adalah sesuatu yang baik..di alu-alukan untuk mengiklankan perkara baik kerana mata kita ni,bila melihat sesuatu akan terus turun kehati,lagi-lagi benda yang baik maksud saya perkara yang baik. 

Contohnya kat Facebook,bila satu orang tu post “jom solat dhuha”  kemudian akan ada rentetan bagi page yang lain,begitu jugak dengan ayat yang tak berapa nak indah dipandangan mata pun akan ada rentetannya, tapi jom kita banyakkan iklan kearah Redha Ilahi dan jadi lebih kreatif. Kreatif dalam nak mengingatkan diri kita sebenarnya.Cuba lihat kat TV tu iklan bola Euro 2012,mereka sangat kreatif nak mengingatkan orang bahawa countdown perlawanan tinggal 72 hari misalnya. Kita pun kene kreatif nak ingatkan diri.Tak yah kat Facebook pun takpe, kalau dok asrama tu kat board or locker tulis besar2 dan cantik-cantik contohnya Ramadhan 25 days to go. Just for remind ourselves to give the soul to our mind for the most meaningful month RAMADHAN. Jiwa kita juga perlu hiburan maksud saya macam iklan tu, jadi nak buat perkara baik pun kene ada iklan. 

Saya belajar mencatat ni pun bila tertengok kat bilik sorang lecturer ni, waktu hafazan terpandang pulak kat dinding penuh dengan note. MasyaAllah...orang-orang hebat ni dia buat perkara yang luar biasa hebat. Kita tak hebat untuk ingat semua perkara dalam satu masa,tapi kita hebat bila kita bantu diri kita untuk jadi hebat dengan melakukan perkara yang luar biasa hebat. 

Selalunya orang bila dah letih dia akan rehat kan??saya pun macam tu, dah letihkan mestilah kene rehat tapi bukan rehat 24 hours all the time or the day of ramadhan is for the rest of our body fulltime. It is not like that, sahabat Rasulullah SAW dahulu beriman dengan Al-Quran. Sehari-hari mereka Al-Quran mekar di hati. Seorang sahabat bercerita, satu hari ni,dai buka facebook dan tengok video tentera palestin, sorang ni  pegang dan baca Al-Quran dan dua sahabat lagi sibuk dengan senjata. Tengah-tengah kekecohan pun mereka sempat baca Al-Quran..bukanlah orang yang memegang Al-Quran tu semuanya tidak menghafal,kadang-kadang 30 juzuk dah dihati,tapi oleh kerana memegang,baca quran tengok mushaf Al-Quran tu pun dah beroleh pahala...pemurahNya Allah nak bagi kita pahala mudah je.Dan semestinya mereka yang berusaha akan memperolehi akan apa yang dicita-citakan.Semuanya dari dalam diri. 

Bab makan pulak, mentang-mentang dah sepuluh hari puasa contonya lah kan, hari yang kesebelas tu pun nak makanan yang sedap-sedap,tak kisah lah nak yang sedap tu, tapi kalau dah air je pun 3 ke 4 jenis dibeli,dah buang duit kalau tak habis, buat sendiri tu takpelah jugak.Makanan pun dekat 10 jenis lauk,mana tak jadi hamba kepada puasa...dah makan banyak gerenti tak larat nak berterawih. Baca quran pun akan jadi tak fokus sebab perut penuh makanan,solat pun tak khusyuk takde kualiti. Perlu untuk kita jadi mukmin yang berkualiti dalam setiap hal dunia dan akhirat.Kalau dah puasa, tak di fahami dengan baik,itu yang jadi nak beli semua benda...contohnya “takleh lepas peluang ni,makanan ni ade kat bulan puase je..mesti kene cuba semua...” dah jadi hamba kepada makanan.

Dalam ibadah pula,hari dan bulan yang lainnya buat biasa-biasa saje..bila time ramadhan setiap hari infak duit kat tabung masjid. Setiap hari ke masjid,pergi kuliah...tak salah tapi persoalannya,apakah hanya perlu memaksimumkan ibadah hanya dibulan Ramadhan sahaja???lepas Ramadhan kembali kepada rutin harian..ibadah pun hanya buat yang biasa-biasa aje,solat sunat pun fikir dua tiga kali sebab sibuk urusan itu ini...bulan Ramadhan baru fokus ibadah. Tidak...itu hanya menjadikan diri hamba kepada Ramadhan..bukan hamba kepada Allah.mukmin yang professional tidak begitu..mukmin yang professional akan menjadikan hari-hari dalam hidupnya tak kira bulan apa sekalipun dipenuhi dengan ibadah dan akan sentiasa cuba meningkatkan kualiti ibadahnya.

 Lagi satu bentuk hamba Ramadhan...ibadahnya tertumpu pada puasa, “seharian aku dah berpuasa, harap tak tinggal puasa untuk tahun ni. Petang ni nak buka kat restoran jepun pulaklah...,erm..hujung minggu ni nak pegi shopping baju raya, minggu depan pulak nak pegi jalan-jalan” Nau’zhubillah, saya yakin kita bukan orang yang begitu, tapi pengajarannya disini jangan jadi hamba ramadhan semata-mata berpuasa tiada satu pun ibadah lain yang bertambah/tertingkat..juga jangan jadikan puasa kita tu alasan untuk kita tidak beribadah.

 Sedangkan dengan berpuasa tu sepatutnya kita dapat lebih kekuatan untuk beribadah dan saling membantu jika ada yang memerlukan. Mulakan dengan baki bulan rejab ini seterusnya syaaban untuk kita mantapkan disiplin diri dan beribadah. Sikap (contohnya kurang jaga kebersihan kita mudah nak ubah),tapi kalau sifat (contohnya tak nak ikut majlis ilmu)berkait dengan dalaman susah untuk kita ubah,perlu mintak banyak-banyak dengan Allah(beroda dan istiqamah dalam bermujahadah).  

Kita perlu sesekali bagi hukuman pada diri, contohnya hari ni aku buka facebook setengah jam lebih lama dari baca Al-quran jadi esok kene kurangkan 15-20 minit je bukak facebook. Maksudnya baca quran kene lebih banyak,disiplin diri tegas pada diri dan taklah melampau sangat,ikut kemampuan dalam tegas. Perlu ada disiplin dalam membaca Al-Quran begitu juga ibadah yang lainnya.Pelihara jiwa kita,sorang sahabat selalu pesan, jiwa kita ni perlu dipelihara kerana jika tidak takut-takut iman tak meningkat malah kita yang terarus dengan dunia.  Sama-samalah kita cuba tingkatkan amal untuk kita enter Ramadhan dengan hati yang bersedia. Tinggal polish sikit and will be better after that,InsyaAllah...takut untuk menulis,sebab takut-takut Allah uji tak terbuat segala apa yang ditulis.

..Salam Ramadhan...jom bersedia memasuki Ramadhan..

 InsyaAllah sama-sama baiki diri,baiki hubungan dengan Allah IsyaAllah Allah pelihara hubungan kita dengan sesama manusia. Mohon maaf andai ada sebarang kesilapan itu adalah dari kelemahan dan kelalaian diri sendiri dan yang baik itu sudah semestinya dari Allah pemilik setiap diantara kita. Salam ukhuwwah kerana Allah buat anda semua.Mohon doakan diri yang kerdil lagi hina ini  agar terus maju dalam  memperbaiki kekurangan diri.Akhir kata dari penulis Selamat menjalani Ramadhan dengan pengalaman ibadah yang terindah..semoga dapat terus ditingkatkan amal dari hari kehari..begitu juga halnya dengan iman kita..InsyaAllah. WaAllahu`Alam.Assalamua’laikum..Senyum sokmo deh :)

PEnaNTiaN satu proses

3/06/2012 07:43:00 AM Edit This 0 Comments »






Penantian bukan penyeksaan tapi suatu proses
Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang…Alhamdulilah,Allah beri kesempatan untuk benafas kat bumiNya, Allah beri juga kesempatan dalam waktu exam ni untuk menulis pengisian dalam blog ni.Alhamdullillah..TQ Allah. Selawat dan salam buat Rasulullah S.A.W yang penyayang lagi mulia,para sahabat dan keluarga baginda.
Sekali lagi Alhamdulillah,jom rajin2kan diri kita memuji pemilik hati setiap diantara kita.Alhamdulillah..saya sedang menduduki peperiksaan akhir semester. Mohon doakan wahai sahabat2 sekalian. Next paper will be 9, 12 and 16 march 2012. I don’t know what and why I feel like this..even though the gap is quite relaxing, there still much question in my mind. Huhu…Ya Allah hati dilanda keresahan dalam penantian. Penantian yang sememangnya kita takkan tau ape akan terjadi elok,lusa dan bila2 waktu yang akan datang.
Selalu orang kata penantian satu penyeksaan betul ke???. Saya tertarik dengan pengisian di blog BroHamzah berkaitan penantian suatu proses kalau tak silap.Penantian tu memang suatu yang payah….dalam menuntut ilmu ni pun memang payah. Kehidupan kita ni pun kalau kita perhatikan dengan teliti kita seolah-olah berada dalam satu penantian..penantian untuk penghujung kehidupan didunia…menanti dimana pula destinasi kita yang seterusnya.syurga atau neraka.Pengertian yang memerlukan pemahan dan pengorbanan yang bukan paksaan supaya tidak terasa satu penyeksaan.
Alhamdulillah, lepas msg dengan sorang sahibah saya masih boleh lagi la orang kata walau risau tapi masih ade gap. Tapi sahibah ni ade 5 paper lagi dan dalam msg dia menyatakan InsyaAllah belajar ni satu jihad,sebab tu ganjarannya syurga..tapi nak melalui jalan2 di dalam menuntut ilmu tu akan ada rasa payah. Rasa payah itu sebenarnya yang selalu orang kata penyeksaan walhal ia adalah satu proses.
Bukan setakat belajar je ade proses dan penantian yang merupakan kepayahan. Dalam kehidupan seharian pun ade semua tu…dalam waktu kerja,mendidik,mengasuh anak dan lain2. Ape yang kita perlukan disini, dalam waktu penantian (wujud kepayahan) itu adalah proses, dimana dalam proses itu mendidik kita untuk bersedia(be prepared), kalau student make revision, cuba fahamkan subjek2, berbincang dengan kawan2. Kalau hal kehidupan yang biasa kita lebih pada muhasabah ape yang dah kita buat..fahamkan kenapa berlaku sesuatu dan ape yang perlu kita ubah jadi kita bersedia untuk setiap kemungkinan.
Bersedia untuk jadi kakak yang baik,bersedia nak hadapi peperiksaan,bersedia nak menuntut ilmu,bersedia nak jadi student yang baik,bersedia nak jadi ayah yang baik, bersedia nak jadi ibu yang baik,bersedia nak jadi tenaga pengajar yang baik,bersedia nak jadi pekerja yang baik dan lain2 lagi. Dalam waktu persediaan tu kita kena proses setiap perkara dengan baik. Dan permulaan untuk segalanya adalah niat/fokus/matlamat jadi betulkn niat kita dan sebolehnya set matlamat yang besar awal bulan yang lepas ade sorang penceramah bagi talk berkaitan magnet suksess kalau tak silap...sebut nama pasti anda kenal “Amin Idris”.
Alhamdulillah, waktu tu saya demam tapi hati kate nak g jugak..memang Allah izin untuk saya dapat ilmu tu..antara ilmu yang saya timba dari talk hari tu,kita ni kalau takde matlamat tak tau hala tuju, dan bila ada matlamat pun kalau tak cukup besar dan focus kita akan mudah disibukkan dengan perkara yang tak berfaedah...jadi mari kita set tinggi2 matlamat. Penceramah katakan... If wanna dream,dream big,if people say you’re crazy that is mean the dream is big enough...but if people just ignore it that is mean your dream not too big. Banyak lagi yang best nanti akan saya kongsikan kat bawah ea...
Dalam menuntut ilmu ni terutamanya kita lihat hati kita(rasa malas kita proses balik hati,rasa takut,resah macam yang saya tengah alami ni,kita kene proses balik hati bahawa periksa ni satu jalan untuk kita dekatkan diri pada Allah,lagi kita risau lagi kita kene ingat Allah,bukan pegi tempat2 yang tak sepaptutnya atau pegi dengar lagu yang lagi peningkan otak kita bukan tak boleh dengar,dengarlah kalau nak tapi utamakan ingat pada Allah dan perkara yang mengingatkan kekerdilan kita disisi Allah…sedar kita dalam ujian Allah,ujian Allah untuk kita lebih ingat pada Dia),hubungan kita dengan manusia(kawan2,pensyarah, ibu ayah,adik beradik dll),hubungan dengan Allah yang perlu kita lebih utamakan.
Study tu study, tapi penuhkan waktu kosong kita dengan zikir, muhasabah dan perkara yang Allah suka contohnya ziarah sahabat, bagi diorang kata2 semangat, ataupun penuhi hajat kawan2 contohny ade kawan mintak tolong dan sebagainya. Cakap memang mudah begitu juga dengan menulis. Tapi nak buat tu perlukan mujahadah dan ianya juga perlukan proses hati,kita didik hati kita supaya suka buat perkara2 yang menggembirakan orang lain tapi sedar tahap kemampuan kita juga untuk melaksanakan perkara tersebut.
Doakan hati ini dikurniakan ketenangan…,dikurniakan kelancaran idea dan penulisan didewan exam..juga semoga dikurniakan kekuatan untuk melakukan setiap apa yang ditulis dan diperkatakan InsyaAllah. Semoga Allah kurniakan kita kebahagiaan dan kecemerlangan dunia dan akhirat.InsyaAllah usaha selagi terdaya, jangan putus asa..kesilapan/kekurangan bukan untuk dikesali tapi diperbaiki,ketenangan bukan untuk dinanti tapi dicari, kasih sayang dan sahabat bukan untuk dimiliki tapi dikongsi,ilmu bukan untuk ditayang tapi ditingkatkan dan diproses supaya membentuk keimanan.
Salam ukhuwah kerana Allah buat semua…bakal2 penghuni taman syurga yang rindu nak jumpa Rasulullah ditaman syurga…saya berdoa agar kita semua ditempatkan disyurganya InsyaAllah.Salam peperiksaan buat siapa2 yang sedang menduduki peperiksaan.Sesiapa yang berusaha pasti Berjaya…InsyaAllah Katakan “Boleh untuk Islam.Boleh untuk Allah dan Rasul. Boleh untuk saudara seislam kita dimana jua disetiap pelusuk dunia”.Kita boleh untuk maju kehadapan dalam setiap perkara. AllahuAkhbar!!!...
Kata2 dari testi iluvislam
Berpenat lelahlah,kerana sesungguhnya kesenangan itu selepas kepayahan…janganlah berduka cita kerana hidup ini meletihkan.sebab demikianlah hidup ini diciptakan.Imam
_Imam Asy-Syafie_
“Aku sediakan bagi hambaKU yang soleh.Suatu yang tidak pernah dipandang dengan mata,tidak pernah didengari dengan telinga,Dan tidak pernah terlintas dihati manusia.
_Hadis Qudsi:Riwayat Al-Bukhari dan Muslim_
Antara perkongsian hot tips dalam talk with Amin Idris@ Kuis
Ialah:
1.belajar dari kegagalan(orang yang hebat pun buat silap tapi dia belajar dari kesilapan sebab tu dia Berjaya)
2. Jangan putus asa(never give up..NEVER SAY NEVER,FIGHT TILL THE END..
3.Memberi adalah syarat menerima..saya suka ayat ni...lau kita nak menerima syaratnya adalah memberi..nanti lebih banyak akan diterima tanpa dipinta dan syarat memberi perlu Ikhlas kerana Allah.OK.
4. Kalau nak berubah,berubahlah sekarang. Niat yang baik tu,jangan ditangguh2 sebab kita tak tau bila nyawa kita akan ditarik dan semestinya tak dapat nak tangguh walau sesaat sekalipun(jangan beralasan).
5. Tiada kejayaan tanpa pengorbanan...dalam kehidupan mahupun dalam dunia belajar...penantian bukan penyiksaan tapi proses yang perlukan pemahaman,keihklasan dan pengorbanan yang Allah lihat usaha bukan hasil..better late than never. WaAllahu A’lam...Bit Taufiq Wannajah..Chayo2..All the best..Allahu Akhbar..!!!

“Ya Allah,taubatku terlalu sedikit tetapi rahmatMu melangit luas"

1/24/2012 07:29:00 PM Edit This 0 Comments »

Tenang lihat langit Ilahi...terlupa seketika masalah duniawi..Ya Allah tenangkan hati kami setenang langit ciptaanMu..
Selingan:hehehe....Apa yang anda dapat lihat kat gambar ni???Saya nampak seekor burung, itupun nasib baik dia tak terbang lagi,sempatlah ambil gambar.Wanita...pun begitu kerana apa??dia tak tahu apa niat orang yang nak dekat tu...nak jual ke nak pelihara dengan baik. Bila tiada sifat malu...hilanglah indahnya,macam burung lah...bila senang nak tangkap takde sape nak tangkap burung..macam tulah jugak rama-rama yang ramai orang umpamakn wanita seperti rama-rama.Jadi hargailah dirimu wahai wanita..malu itu perhiasan dirimu...
SubhanAllah...walhamdulillah...walailahaillAllah...Allahu Akhbar.

“Ya Allah,berikanlah kami (Ya Allah) iman yang sebenarnya,sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari engkau sendiri. Kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami,keluarga,anak-anak kami dan sesiapa sahaja yang bersama-sama kami.Jangan(Ya Allah) Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri,walaupun dekadar sekelip mata atau kadar yang lebih mudah dan cepat.Wahai tuhan yang memperkenankan doa (perkenankanlah).Selawat dan restu Allah untuk junjungan kami Muhammad,Nabi yang mulia,kepada keluarga Baginda dan para sahabat Baginda Amnya.”(Sebahagian dari doa mathurat)


Alhamdulillah bersyukur pada Allah,masih diberi peluang untuk bernafas,berjalan,menulis kat blog ni dan lain-lain nikmat yang tak mampu nak dibalas oleh hambanya yang terlalu banyak kesalahan dan kekurangan ini. Di harap dengan hadirnya rasa syukur di segenap ruang hati hambaMu ini Ya Allah...menjadi saksi di akhirat nanti bahawa hambaMu ini pernah bersyukur padaMu. Tidak layak rasanya untuk diri ini menulis, tapi dikuatkan juga untuk menulis. Semoga kesilapan dapat dikurangkan dari masa ke semasa dalam penulisan,maklumlah si penulis hanya insan biasa. Sering melakukan kesilapan, tapi tak boleh akur begitu sahaja kene ada usaha. Jom berusaha kurangkan kesilapan dalam setiap apa yang kita lakukan.

Saya tak harap follower yang ramai....saya tak harap nama dikenali...saya tak harap penghormatan..tetapi yang saya harapkan adalah hati yang ikhlas untuk mendapatkan setitis ilmu...yang merindukan kasih Ilahi...yang dihatinya tak lekang mengingati PenciptaNya...kerana itu mampu menenteramkan hati...memberi keyakinan kita akan saling mendoakan untuk kebaikan bersama,kerana itu setiap nama yang terukir dalam penulisan saya bukan tanda rapatnya saya dengan insan-insan hebat itu,tetapi agar lidah kita ringan untuk mendoakn mereka agar kekal di jalan kebaikan. Ingatlah bila kita mendoakan insan lain malaikat mendoakn untuk kita. Jadi bila ada pujian dilontarkan beserta dengan nama jom sama-sama mendoakan agar bertambah kebaikan dalam diri mereka,bertambah kekuatan untuk menjadi hamba yang terbaik.InsyaAllah..sama-sama kita hubungkan hati pada kasih sayang Allah.

Tak tahu kenapa diri seolah-olah rasa malu pada kalian...sidang pembaca yang budiman...saudara-saudara seagamaku,akal-bakal penghuni syurga. Kalau Allah zahirkan segala kekurangan diri ini...terlalu banyak..mungkin tanpa sedar banyak insan terluka dengan tindakan sendiri, mungkin banyak insan yang salah sangka dengan tindakan diri ini. Mungkin banyak yang telah dilakukan sehingga menyusahkan insan lain walaupun niat nak memudahkan....,Ya...kita insan biasa,yang tak lepas dari kesilapan tapi perlu bertindak luar biasa. Luar biasa macam mana?? Kalau kita rasa kita banyak susahkan orang untuk hari tu,kita cuba sebaiknya untuk membantu sesiapa sahaja disekeliling kita...pensyarah, adik bilik,mak cik cleaner, anak kucing yang lapar..kawan-kawan.....supaya hati kita tenang.Kadang-kadang kita akan terasa bersalah sangat untuk satu hari yang kita jalani...atau mungkin sangkaan kita..dimana hati rasa tak sedap.

Macam ade yang terluka disebabkan kita. Pertama sekali, of courselah as a muslim mengadu/doa pada Allah dulu...ambil wuduk tenangkan diri dengan solat sunat 2 rakaat. “Ya Allah, aku tak tahu apa yang telah aku lakukan hari ni, tapi hati ni rasa tak sedap sangat. Mungkin tanpa sedar aku menyusahkan insane lain...merunsingkan fikiran insan lain...mengecewakan insane lain...aku tak tahu Ya Allah.Semoga kau mudahkan urusan insane disekeliling ku ini...tenangkan hati mereka. Teknik ini adalah yang terbaik bila kita tak pasti samaada sangkaan kita betul atau tidak samaada kita telah menyusahkan,menyakitkan atau mengecewakan insan lain tanpa sedar.Daripada kita rasa bersalah tanpa sebab, adalah baik kita mengadu padaNya...yang sememangnya sentiasa ada disaat kita suka atau duka.

Setiap dari tindakan kita perlu diteliti. Samaada ianya memberi kesan buruk atau tidak. Sekecil perkara saya alami dimana baru tersedar ianya mampu beri impak besar terhadap agama saya. Apa dia???. Menjawab panggilan telefon. Eh...,betul ke ni??? Betul. Menjawab panggilan telefon.Saya memang sangat rapat dengan ibu, adik-adik dan teman sebilik. Kadang-kadang kalau ibu yang telefon, saya lupa orang sekeliling. Begitu juga dengan teman yang saya rapat dan selalu bergurau. Satu hari ni, adik bilik telefon, dalam waktu saya nak keluar kolej. Macam biasa saya jawab telefon, bergurau dan ketawa sambil dia memesan barang yang nak dikirim. Bila ada seorang lalu dan saya kenal berkata “Hai..siape tu, pakwe ea..??”.

Saya tersentak tapi menggeleng dan teruskan perbualan.Tapi bila balik bilik, terus terfikir,jika yang melihat orang yang benar-benar faham Islam, dia boleh bersangka baik, tapi kalau yang tidak faham,atau orang kafir yang berfikir begitu....kalaulah fitnah hadir dengan imej Islam yang cuba saya bawa,saya rasa bersalah sangat.Kalau hanya fitnah pada diri takpe, tapi fitnah buat Islam, saya tak sanggup. Benarlah ada satu ayat yang sering diulang-ulang oleh seorang doctor yang juga merupakan penceramah iaitu Dr.Azizan dari UKM,saya rasa ayat ini juga sering anda dengar tapi saya tidak pasti ianya hadis, firman Allah,kata-kata ulama’ atau apa,yang pasti terus timbul dalam ingatan kata-kata tu “ Jangan sampai fitnah datang dari penjuru kamu sendiri” lebih kurang begitulah tak silap saya. Ya Allah,saya tak nak jadi penjuru yang menjadi fitnah buat Islam itu sendiri.

Jadi tak kira siapa pun kita, bila bergelar muslim dan sayangkan Allah dan Islam,kita kena pamerkan keindahan Islam jangan sampai diri kita menjadi fitnah buat Islam. Tak silap saya penceramah tersebut ada juga memberi contoh seorang muslimat yang menjaga peribadi sehingga nak berjumpa dengan abang(muhrimnya sendiri) berfikir dua tiga kali,ajak teman..takut menjadi fitnah buat Islam.

Satu lagi kesilapan dimana pernah saya nyatakan dalam blog ini berkaitan menonton filem/video/drama/sinetron Hindustan,korea dan lain-lain lagi. Memang tak salah, tapi bila kita menonton dengan niat nak ambil pengajaran tak apa,masalahnya bila kita menonton kita akan cuba mengahayati untuk memahami dan pastinya sedikit pun kita tak nak missed. Kalau cerita tu, ade orang yang tidak menutup aurat,berlaku ikhtilat(pergaulan bebas L/P), tindakan-tindakan pergaulan kurang bermoral dan macam-macam lagi...Banyak yang melalaikan dari yang bermanfaat,apa yang kita dapat hanyalah sedikit pengajaran dihujung cerita.

Bagi orang dewasa yang boleh berfikir dengan matang pun kadang-kadang terbawa nilai yang tidak baik dalam video/cerita/kehidupan seharian,apa lagi kanak-kanak yang baru nak mengenal dunia. Bagi contoh cerita yang saya cerita pada penulisan yang sebelum ini, cerita tersebut bebas dari isu seksual, tapi sangat bermanfaat apa yang nak disampaikan.Jalan ceritanya sepenuhnya berkaitan dengan kehidupan kanak-kanak yang kurang keupayaan dari segi pembelajaran. Sangat baik untuk mengajar ibu bapa memahami anak-anak. Apa saya nak highlightkan di sini adalah kefahaman kita dari mana kita datang,untuk apa kita diciptakan dan kemana kita akan pergi selepas ini (lepas kematian).

Bila kita faham konsep ini dengan betul, setiap yang kita buat hatta nak tengok cerita pun kita akan fikir aku nak kat akhirat nanti bila bentangkan amalan cerita yang aku tengok ni Allah kira sebagai amalan. Jadi bila konsep ini kita sama-sama faham,segala sesuatu tu kita nak buat kita akan relatekan dengan akhirat..dengan amalan jadi pilihan kita pun bersebab bukan hanya suka-suka. Ade satu kajian, tapi ianya berkaitan dengan muzik, dimana diletakkan 3 ekor ayam ditempat yang berasingan. Tempat yang pertama ayam diberi dengar muzik rock setiap hari, tempat kedua ayam diberi dengar muzik jiwang@sentimental, tempat yang ketiga diberi dengar nasyid berunsur ketuhanan setiap hari.

Sampai satu waktu dikeluarkan ketiga-tiga ayam dan terdapat perbezaan bagi ketiga-tiga ayam tersebut iaitu ayam pertama seperti terhoyong-hayang tidak dapat berjalan dengan baik. Ayam yang kedua sangat lemah-gemalai. Ayam yang ketiga tadi berjalan dengan stabil. Kajian ini kajian sebenar. itu baru ayam yang tidak pandai berfikir. Dan itu baru lagu sudah beri kesan pada fizikal,agak-agaknya bila remaja diluar sana menonton cerita-cerita korea,Hindustan yang berunsur sentimental,percintaan dan perasaan.

Apa akan jadi.....apakah mereka akan berkobar-kobar untuk belajar dan pejuangkan/tegakkan Islam ataupun sibuk mencari pasangan yang dapat membela atau membelai diri mereka...???Kita fikir-fikirkan dimana medium dakwah Islam melalui telivisyen????kalau adapun cerita melayu...lebih pada unsur momokan hantu,percintaan,dengki khianat..diselitkan dengan ikhtilat(percampuran bebas L/P,pakaian menjolok mata, budaya-budaya barat berdisko,perkataan-perkataan lucah yang terbaru popular dimulut kanak-kanak tak silap saya “Nak ke bang..,Tengok je pun boleh”...ataupun perkataan yang kurang beradab dari cerita dulu-dulu “Itulah kecik-kecik tak nak mampus,dah besar susahkan orang je” unsur-unsur yang tidak baik lebih mudah diserap oleh anak-anak muda.

Mereka tak nampak nilai baik yang nak ditunjukkan kerana unsure yang tak baik itu lebih banyak dari unsur yang baik. Ianya perlu untuk kita sama-sama memikirkan apa akan jadi pada pemuda negara yang bakal jadi pemimpin suatu hari nanti yang hiburan disekelilingnya banyak melalaikan mereka dari tanggungjawab sebagai khalifah di atas muka bumi ini.

Saya hanya ingin meluahkan rasa hati. Beberapa waktu yang berlalu saya pernah menulis bahawa satu peribadi insan telah mencuri hati kecil ini...peribadi yang cuba mencontohi Rasulullah..kekasih Allah. Pada asalnya saya hanya meluah dan saya harap saya dapat menjaga rasa itu agar tak melebihi rasa cinta pada Allah ataupun melupakannya. Ya memang rasa itu Allah izin untuk singgah di hati kecil saya ni. Rupa-rupanya rasa itu tanpa dipandu dengan baik membuat hati saya menjadi keras. Dalam diam, rasa itu mewujudkan harapan...ditambah pula seringkali seorang sahabat mengadu bahawa dia nak kawin...Bila sentiasa saya menasihatinya agar berusaha untuk memperbaiki diri dan betulkan niat utama perkahwinan itu redha Allah. Hati yang dipandu syaitan membisikkan rasa untuk menyayangi dan disayangi,rasa itu tak salah yang salah bila kita termakan bisiskan syaitan yang mudah mengaburi mata kita. Dalam saya cuba tepis...rupanya saya curang dalam mengejar cinta Ilahi. Saya tidak berhubung dengan Insan itu, tidak pula berjumpa...bahkan setahu saya diapun mungkin tidak tahu apa yang tersimpan disudut hati kecil ni kerana dia ada dunia dia sendiri,saya pun ada dunia saya sendiri.Tetapi tanpa sedar kerap kali memikirkannya...dalam solat saya cuba mohon agar hati tak jauh dari mengingati Allah. Tapi semakin saya cuba kuatkan diri,semakin keras didalam hati.

Tapi bagaimana ianya boleh mengeraskan hati saya???.Saya nak bermunajat pada Allah tapi air mata susah sangat nak mengalir...saya pergi ke majlis ilmu tapi hati tak tersentuh....Ya Allah, rupa-rupanya dalam saya cuba melupakan atau cuba mendidik hati bahawa cinta Allah lebih utama..saya menyimpan kekesalan dalam hati...kenapa dia tak ditakdirkan untuk aku dan adakah dia bakal ku milki....Ya Allah,sedikit rasa itu tadi sudah mampu menggugat keyakinanku padaMu. Aku mempersoalkan ketentuanMu. Sahabat-sahabat seislamku yang kucintai kerana Allah....disini ingin sekali aku berpesan..mungkin anda lebih kuat dan lebih kukuh hati bila diuji dengan lawan jantina.

Saya mengaku bila Allah uji rasa hati dengan rasa kasih sayang atau cinta mungkin...,saya lemah. Kerap kali menangis mengenangkan hati jauh dari Allah. Kerap kali jua bisikan durjana mengatakan "kau hanya berharap" Ya, hanya berharap,tetapi berharap pada sesuatu yang rapuh..dan belum pasti meskipun tanpa sebarang hubungan aku mula hilang tawakkal...mula rapuh keyakinan pada yang maha kuasa....tidak, kali ini aku perlu bangkit....keyakinan yang mantap pada kekuasaan Allah takkan mengubah hati walau siapapun yang Allah takdirkan untuk kita. Walau tiada jodoh didunia ini sekalipun...cukuplah cinta kerana Allah itu bukan untuk dimiliki tetapi diyakini bahawa Allah lebih besar dari segalanya......bila Allah yang utama pada pandangan kita yang lainnya bukan lagi masalah...kita yakin Allah pengatur yang terbaik.Tapi bila Allah dipandang kecil...maka pergantungan rapuh itu layaknya untuk kekal atau hilang begitu sahaja????tanya pada hati..biar iman yang menjawab.

Tetapi lihatlah...ujian rasa hati itu menggelapkan hati...bila diri rasa tak layak untuk insan lain,dalam diam saya tak redha dengan ketentuan Allah. Apatah lagi dengan yang bercouple...jika anda rasa anda kuat, selalu mesej pun mesej baik-baik je...siap ajak solat lagi, tapi mampukah anda menerima bila insan itu pergi begitu sahaja dari hidup anda???Mampukah redha dengan takdir Ilahi...mampukah anda katakan bila diuji “Allah itu lebih utama...aku redha dengan ketentuanMU”Jangan biar rasa cinta untuk hambaNya melebihi rasa cinta kita padaNya (Allah SWT). Bila bercouple sudah tentunya hati kita tak boleh nak fokus pada Allah, cinta kita pada sidia rapuh,bukan kerana Allah,sedarlah cinta kerana Allah itu lebih kukuh dan kekal...tidak sekali-kali menjerumus insan yang kita sayang ke lembah maksiat yang hina pada pandangan Allah dan RasulNya...dan itu confirm....tidak berkekalan jika berkekalan amat payah untuk bina bahagia yang mulanya payah...iaitu mujahadah lawan nafsu...tunggu waktu halal yang sah..dihujungnya baru terasa manis.Sedangkan rasa sayang je dah cukup membuat hati teringat-ingat. Tak mungkin lagilah bila orang yang bercouple tu nak ingat Rasulullah SAW...sentiasa rindu pada sunnah Rasul....sebab dia sendiri berhubung dengan bukan muhrim yang masih belum halal untuk dirinya dan itu adalah sesuatu yang tidak baginda sukai.

Sebab itulah kebanyakan ulama’ menyatakan bercouple itu haram. Kerana kita tak mampu untuk melupakan seseorang yang kita sayang dan belum ada guarantee itu milik kita,kita jadi nak memiliki tapi lupa yang ingin kita miliki itu adalah milik Allah.Jadi hubungkan hati kita sepenuhnya hanya pada Allah, Indah tawakkal itu dengan usahanya baiki diri dari masa kesemasa...lengkapkan diri dengan ilmu untuk dunia dan akhirat.Keikhlasan dan kebergantungan kita pada Allah belum cukup kuat sebab itulah jalan bercouple menjadi pilihan. Apapun sebagai Muslim tanggungjawab mempamerkan keindahan Islam itu terletak dibahu kita. Nak atau tak kita perlu jaga peribadi dan pamerkan keindahan Islam kerana jika fitnah yang timbul hanya pada nama kita tak mengapa tetapi fitnah akan terukir pada Islam.Menjadi kewajipan kita untuk menjaga nama baik Islam, dan itu semestinya memerlukan tarbiyyah(didikan yang berterusan).Dan tarbiyyah itu memerlukan proses yang panjang dimana proses itu pada usaha,keyakinan pada Allah dan istiqamah.

Tarbiyyah itu bukan segala-segalanya,tetapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah. Nak didik hati untuk jadi sabar misalnya, memerlukan seseorang itu proses hati dalam setiap keadaan contohnya diuji dengan anak sakit, suami diberhentikan kerja kerana masalah kewangan syarikat, boss suruh siapkan kerja berat dalam masa seminggu sahaja. Dalam keadaan yang amat tertekan ini, bila individu itu cuba proses hati dia dengan mengatakan ini semua ujian. Dan dalam sibuk nak siapkan kerja tiba-tiba kawan mintak tolong tunjukkan kerja dia sebab kita sorang je yang betul-betul faham berkenaan kerja yang dia kene buat tu,proses tarbiyyah hati perlu terus berlaku, dia perlu tolong kawan tadi sebab hanya dia yang faham untuk terangkan kat kawan tadi.Dalam situasi ni, perlu betul-betul proses hati supaya sabar,dan yakin Allah akan bantu selesaikan masalah satu persatu. Dalam waktu yang sama perlu jaga waktu solat,didik hati dan diri supaya faham solat itulah waktu untuk rehat dengan tenang dan tenteram.

Bangun pagi nak berdepan dengan anak yang sakit dan suami yang dah diberhentiakn kerja kita dah bersedia dengan solat subuh rehatkan diri dengan munajat pada Allah. Di tempat kerja banyak kerja menanti didik hati untuk tertunggu-tunggu waktu solat zohor nak mengadu pada Allah nak rehatkan diri. Nak ke petang kerja masih tak siap,proses hati supaya tertunggu-tunggu waktu asar nak rehatkan hati dengan ketenangan zikrullah. Selesai solat sambung kerja,kawan bantu kerja selesai. Balik rumah nak masak,basuh kain,mandikan anak terus pada persiapan diri dan proses lagi hati agar rindu nak solat berjemaah dengan suami begitu juga dengan isyak. Bila kita dah didik hati kita bahawa dengan solat itu kita lebih tenang dan rehat. InsyaAllah satu hari nanti bila timbul masalah kita tetap tenang kerana ade waktu rehat 5 kali sehari semalam.

Ade tempat mengadu yang setia sehingga bila waktu rehat berbaki 15 minit kita sanggup pilih solat dari makan kerana rindunya hati terdidik untuk mengutamakan solat.Hikmahnya amat banyak dan sudah pastinya untuk proses mendidik hati itu dan untuk perubahan bukan hanya seketika malahan mengambil masa yang lama agar ianya kukuh dan memberi kesan dalam pada diri. Ianya dapat kita lihat bagaimana usaha Rasulullah mendidik keyakinan iman dan akhlak dizamannya bertahun-tahun.Bukan sesaat,sejam,sehari,seminggu atau sebulan. Tidak pula muslim itu merendahkan kekurangan yang lainnya malah top up-top up lagi mana kekurangan yang lainnya.

Tak cari-cari kekurangan malah membantu sesame sendiri.Itulah indahnya Islam bila kita paham dan amalkan dengan terbaik, Semoga Allah bantu kita terutamakan saya untuk saya melakukan apa yang saya sampaikan. Amat besar murka Allah bila saya sampaikan tapi saya tidak melakukan.Jom sama-sama berusaha jadi hamba Allah yang tidak melihat-lihat kesalahan insan lain bahkan membaiki diri dan proses diri agar bentu insan yang melakukan kesalahan tadi kerna tiada insane yang sempurna didunia ini. kenapa kita tidak memikir untuk bersatu daripada mencela satu sama lain yang hanya akan beri peluang kepada bukan Islam untuk memanipulasikan kita???Fikir-fikirkan bersama..Salam ukhuwwah kepada saudara seislamku sekalian..Jom bina jambatan hati untuk capai Redha dan cinta Allah.Wa'Allahu A'lam.

Sebarkan cintamu: Fatimah Syarha

12/14/2011 06:54:00 PM Edit This 0 Comments »


*imej carian goole*

…Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani…

Ya Allah,ya Tuhanku,bagi MU segala puji seagung kemuliaanMU dan seagung kebesaran kekuasaanMU…Ya Allah bimbinglah kami kpd akhlak yg trpuji..Selawat serta salam buat Rasulullah S.A.W keluarga serta sahabat Baginda..Assalamua’laikum buat saudara seislamku dimana jua anda berada….sebarkan salam..

Sebarkan cintamu,Jom bace buku kak Ha ni…

Sebarkan cintaMu..sebuah novel tauhid yang penuh dengan ilmu…..membuat kita lebih terasa indah hidup beragama dalam agama Allah...Saya pun belum sempat menghabiskannya. Ianya mempunyai pengisian yang agak berat, tetapi dengan selitan fakta dalam susunan dialog kita lebih memahami akan situasi yang digambarkan oleh kak Ha dalam novelnya.Novel ini terbitan PTS Litera Utama Sdn.Bhd. Buat remaja diluar sana tak salah sekali sekala kalian mengisi minda dengan sesuatu yang ilmiah,jika terasa berat mungkin boleh cuba baca dan berhenti rehatkan minda seketika.. then,kemudian boleh baca semula. Kita jangan hanya fikirkan keseronokan novel dengan khayalan yang indah sahaja…jangan dibiasakan..nanti akan menjadikan diri kita biasa memanjakan diri dengan pekara-perkara yang indah..sedang reality kehidupan penuh dengan cabaran.

Saya juga pernah membaca novel cinta,di mana jalan ceritanya mengisahkan yang kehidupan dunia percintaan remaja yang terasa seakan mengasyikkan….tapi bila saya dah bace dalam 2 buah buku dan ditambah pula yang lainnya diceritakan oleh kawan…saya rasa semuanya sama..tak ade yang berbeza. Saya pun stop,sehingga bila menjejakkan kaki ke peringkat diploma,saya jumpa dengan Halaqah yang dibawa oleh kakak Hanisah bt Zakaria seorang yang tidak jemu mencurahkan peringatan kasih sayang dari Allah…memperkenalkan novel-novel islami..termasuk juga novel cinta islami hasil karangan kak Ha..mula-mula sekali saya diperkenalkan dengan novel “seindah mawar berduri” saya jatuh cinta dengan novel tu,ia mengisahkan seorang wanita yang ada fitrah untuk mencintai dan dicintai…tapi dengan fahaman yang jelas disampaikan oleh kakak naqibahnya..hasil didikan ibu bapa yang jelas,dia cuba meniti waktu remaja dengan berhati-hati. Berhati-hati menjaga hati…menjaga diri dan agamanya dalam menghadapi liku-liku sebagai seorang remaja wanita muslim dan student.

Dan berkesinambungan ceritanya dalam novel kedua kak Ha kalau tak silap saya iaitu “Tautan Hati” mengisahkan bagaimana dia di uji diperingkat IPT dengan bermacam-macam ujian. Juga ujian dalam persahabatan. Dan akhirnya di satukan dengan seorang lelaki yang soleh sedang dia cuba menjaga solehahnya dalam titian kehidupan sebagai seorang gadis perawan dengan sangat indah melalui cara yang Islam anjurkan. Sangat unik penceritaan kak Ha dalam novel-novel penulisannya. Novel seterusnya mengisahkan bagaimana peringkat pertungan dan dalam liku ke gerbang perkahwinan tak silap tajuknya”pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul”. Sangat indah,memang tak semua orang akan melalui liku yang sama walaupun hakikatnya matlamatnya sama redha Allah.Tetapi kita boleh mengambil pengajaran dari teknik penceritaan yang ditulis oleh kak Ha sebagai pedoman.

Berbalik pada buku Sebarkan cintaMu.. kak Ha lebih menekankan dimana Islam sangat menyayangi dan menjaga wanita serta memahami fitrah hambanya.Pengisian yang amat baik dari kak Ha di dalamnya ada penerangan sekitar aurat, poligami,ruhksah tanpa keperluan mendesak,perlindungan wanita oleh undang-undang..sangat bagus bagi mereka yang merasakan Islam tidak adil pada wanita. Dewasa ini, kita dapati ada segolongan wanita yang mempertikaikan Islam tidak adil pada wanita…sekitar poligami misalnya..Novel ini menceritakan dengan jelas beserta info hadis yang lengkap dan jelas serta pemerhatian berkaitan sunnah baginda dengan kajian yang sangat teliti jika ingin dikatakan poligami itu sunnah baginda sendiri hidup bermonogami dalam perkahwinan bersama Khadijah isteri pertamanya selama 25 tahun jadi monogamy itu lebih layak diikuti sebagai sunnah. Dan ianya mengandungi jawapan-jawapan bagi persoalan sekitar perkahwinan baginda bersama isteri-isteri baginda dengan fakta dan alasan yang kukuh berdasarkan fakta Al-Quran dan Hadis bagi mereka yang mempertikaikan soal perkahwinan Baginda S.A.W.

Dapatkanlah novel ini untuk pencerahan yang lebih jelas bahawa Islam membawa bahagia dalam kehidupan manusia..Islam agama yang selari dengan fitrah manusia.Bahagia duduk dalam Islam..cubalah juga baca pengisian kak Ha yang lebih banyak dalam laman sesawangnya Sebarkan bahagia.blogspot @.com saya tak berapa pasti,tapi taip je sebarkan bahagia.Atau semak senarai link dari blog saya.

Selain itu saya juga ingin memperkenalkan anda dengan novel-novel terbaik Hilal Asyraf juga merupakan novelis terkenal dewasa ini dengan penyampaian santai tapi mendidik dan berkesan. Pasti anda sangat mengenalinya dan dimana anda juga boleh membaca penulisan beliau bersama sahabat-sahabatnya yang berusaha menyebarkan dakwah melalui laman web Langit Ilahi.com. Saya Cuma menyampai dan menyebarkan perkara-perkara yang baik ini. Kepada mereka yang sudah mengetahui teruskan menyebarkannya…lebih luas…dan luas..dan luas…..biar keyakinan dan ilmu yang benar2 mantap itu tersebar seluas-luasnya.Dah tiba masanya Islam dijulang,bukan hanya bergantung pada sejarah-sejarah silam.Sesungguhnya mukmin itu hebat dengan Islam.Bagi yang belum mengetahui teruskan mencari apa yang baik untuk dunia dan akhirat kita.InsyaAllah,..try lah cari novel Hilal Asyraf yang sungguh membina..banyak sekitar motivasi,persahabatab kerana Allah dan hidup bermasyarakat sebagai mukmin sejati dan sebagainya. Banyak lagi buku2 islamik yang boleh dijadikan panduan,daripada kuar jalan2 tak buat apa baik singgah kedai buku cari buku yang berinformasi tak kira berkaitan dengan Islam atau tak,selagi bermanfaat…apa salahnya keluarkan duit dan beli. Bak kata pensyarah saya Puan Salina, beliau demam hari ni tak dapat mengajar, jom doakan smoga dmudahkan segala urusan dan diberi kesihatan padanya. Satu kata dari puan “biar tamak nak miliki ilmu,sebab bila tamak nak miliki ilmu,kita akan semakin rasa diri kita ni kerdil banyak lagi benda tak tau”, and it’s true…believe me. Once u get to know new knowledge, u will find out “owh…what a beautiful info..I didn’t noticed about it before..” this is the word will come out from our mouth normally. Knowledge is interesting actually, when we know the way and understand how important knowledge in our life.

Jom tambah lagi ilmu-ilmu anda dalam waktu melayari internet dengan melawat laman sesawang ustaz zaharuddin di www.zaharuddin.net , selain itu penceramah terkenal Pahrol Muhammad Juoi di www.gentarasa.com jika tak silap saya. Anda boleh lihat di laman sosial FB Noorluvislam untuk web-web yang bermanfaat juga dari link2 yang islamik dari blog saya ni.InsyaAllah bermanfaat. Anda juga boleh terus berhubung dengan mereka dengan laman sosial mereka taip je nama-nama penceramah terkenal kat telivisyen tu nanti keluarlah profile mereka contohnya Ustaz Zahazan Mohamed,Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Don Daniyal yang semakin popular,begitu juga Ustaz Kazim Elias yang memang popular dengan carian google menggunakan namanya terbanyak dalam rating di malaysia dan lain2 insan berilmu yang boleh anda berhubung only with one click, that is called dunia tanpa sempadan,jadi gunakan sebaik-baiknya dan jangan disalah guna OK…??. Zaman moden begini kita kene lebih bijak untuk menggunakan teknologi kearah kebaikan walaupun sebahagiannya dicipta oleh barat untuk kerosakan ummah sejagat.

Kita perlu menyedarkan insan-insan disekeliling kita. Mungkin kita dah tahu,tapi ade lebih ramai lagi mereka yang tidak tahu jika kita cuba mencari dan membantu mereka,InsyaAllah semua orang berhak untuk Ilmu selari dengan pesan Rasulullah..carilah@ tuntutlah ilmu walau ke negeri cina.InsyaAllah kita sebarkan bahagia selari dengan firman Allah dalam surah Al-Asr berpesan-pesan dengan kebaikan dan kesabaran demi masa yang Allah pinjamkan buat sementara waktu kepada kita,selagi bernyawa/bernafas sebarkanlah ilmu dan kebaikan.

WaAllahu A’lam.Segala kekurangan datang dari diri saya sendiri,Mohon maaf andai ade kesilapan dalam penyampaian. Sesungguhnya saya adalah insan yang penuh dengan kekurangan.Insan yang kerdil dihadapan Allah. Setitis ilmu yang saya miliki tak standing dengan ilmu yang anda miliki,apatah lagi ilmu Allah yang luasnya tiada batasan.Jadi apa salahnya kita sebarkan ilmu dengan penuh rasa bahagia…Jom….sebarkan bahagia..

Solat itu senang!!

Anda Tak tahu solat?
Jangan malu Sila klik pada Gambar untuk melihat animasi solat yang ringkas beserta audio bacaan yang mudah difahami!


motivation quote

cnet review

Generating the true "Ukhuwwah"

love palestine banner

FREE PALESTINE